Smaczna gruzińska kuchnia

Wielu z nas szuka nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnorakich zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak także bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odznacza się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak także znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto wiedzieć?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które charakteryzują się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Dodatkowo dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są też zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, zgodnie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Stąd też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozwiązaniem w obecnej sytuacji, gdy nadal dostęp do restauracji jest utrudniony lub po prostu niemożliwy. Nie musimy się jednakże obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są takie same, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Niepowtarzalną przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Polecana strona: Chaczapuri Bemowo, Białołęka, Bielany, Centrum Warszawa, Mokotów, Ochota, Praga, Śródmieście, Wola, Żoliborz, Rembertów, Targówek, Ursus, Ursynów, Wawer, Wilanów, Włochy.