Jak dbać o bezpieczeństwo żywności – systemy HACCP i GHP

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zagwarantować maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak także sprawdza zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu dotyczy wszystkich zakładów gastronomicznych, jak także firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co należy mieć świadomość tego?
Głównie powinno się zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, aby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak również doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Realizowane są też na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają również pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Ponadto, HACCP Hel prowadzi również szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest znakomita praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to zbiór wszystkich działań, które muszą być podjęte, aby warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały świetny poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują w głównej mierze odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Zobacz więcej: GHP Puck.